Wat helpt bij het stoppen met roken?

Ook al weet inmiddels iedereen wel dat roken slechts is voor de gezondheid en is het op steeds minder plekken toegestaan om te roken, toch blijven veel rokers gewoon doorgaan. Misschien wil jij als roker wel stoppen, maar lukt het je niet. Roken is ook een hardnekkige verslaving en stoppen gaat niet zomaar. Maar als je een tijdje gestopt bent, voel je je wel stukken beter. Wat kan jou helpen om te stoppen met roken?

e-liquids

Leer omgaan met stress

Veel rokers vinden het lastig om met stress om te gaan. Ze steken daarom maar een sigaret op zodra ze stress hebben. Dit lijkt even te helpen, maar het verhoogt je stressniveau daarna eigenlijk alleen maar. Het grote voordeel van roken met stress is dat je je even alleen focust op je sigaret en op die ademhaling. Dat kan er op dat moment voor zorgen dat je even wat minder stress ervaart.

Je kunt dit effect zelf echter ook zonder sigaret nabootsen door een ademhalings- of meditatie-oefening te doen. Dit soort oefeningen kunnen je ook helpen om minder piekergedachten te hebben en beter om te gaan met stress.

Vervang de gewoonte door iets anders

e-liquids

Een slechte gewoonte leer je het beste af door het door iets anders te vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld kauwgom nemen in plaats van een sigaret of gaan mediteren. Er zijn ook hulpmiddelen met nicotine verkrijgbaar, zoals nicotinekauwgom of e-sigaretten met e-liquids. Zo krijg je wel nicotine binnen, waardoor je niet direct lichamelijk hoeft af te kicken. Als je kiest voor een e-sigaret, kun je met verschillende e-liquids het nicotinegehalte langzaam afbouwen.