bitumen dakbedekking aanbrengen

Verschillende soorten dakbedekkingen

Er bestaan verschillende soorten dakbedekkingen om jouw dak te beschermen tegenover zijn omgeving, maar welke moet je nou precies kiezen. Welke dakbedekking past het beste in jouw situatie? Dit kan een lastige keuze door het brede assortiment aan materialen die op de markt beschikbaar zijn. Hieronder zullen verschillende dakbedekkingen toegelicht worden, waardoor je straks weet of je een bitumen dakbedekking moet aanbrengen, of een EPDM dak moet plaatsen

bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen dakbedekking en EPDM

Een bitumen dakbedekking aanbrengen is de populairste keuze op de markt. Het is goedkoop, kan simpel gelegd worden is een bij de meeste daken van toepassing. De bituum bestaat uit aardolie, en kan in veel kleuren geproduceerd worden. Ook bestaan er twee verschillende soorten, waarbij er één UV-bestendig is en de ander elastischer. EPDM is ook een goed alternatief waarbij er in stroken, op maat, de dakbedekking wordt aangebracht. EPDM ziet er esthetisch verfijnder uit dan bituum en is heel elastisch. Ook is het UV-bestendig en er onderhoudsvriendelijk waarbij kleine schades makkelijk te herstellen zijn.

PVC dakbedekking en het groene dak

Ten derde bestaat er PVC of TPO, deze worden ook in grote stroken van tussen de 70 centimeter en de 3 meter worden aangebracht. Hierbij is het dus eenvoudig, omdat er grote stukken in één keer kunnen worden geplaatst. De hechting tussen de platen gebeurt via verlijming of hete lucht, hierbij is overigens geen brandgevaar aanwezig. Bij PVC platen is er een verminderende flexibiliteit aanwezig naarmate van ouderedam, is licht van gewicht en is beschikbaar in verschillende. Ook zijn de PVC en de TPO platen onderhoudsvriendelijk, met makkelijk te maken bij lichte schades, en stel er moet een stuk worden vervangen kunnen de kapotte stroken gerecycled worden. Tenslotte, het groene dak, de bevat een dakbedekkende laag die hierboven zijn benoemd, daarna een wortelwerende laag, met daarboven een substraat waarop de vegetatie groeit. Hierbij moet de dakconstructie goed genoeg zijn om al het gewicht te onderhouden. Het groene dak neem regenwater op, is akoestisch en thermisch isolerend en beschermt de ondergrond voor UV-straling.